Volby do PS 2009
Pro odlehčení: kdo myslíte, že bude mít nejpřesnější odhad volebních výsledků do Poslanecné sněmovny v říjnu (volební prognóza)?
Doufám, že se diskuse nezúčastní jen pracovníci agentur, kterých se to týká :-)
Radek
Volná pracovní místa
Data Collect
Factum Invenio
CONFESS Research
Ipsos Tambor
Factum Invenio
Nabízené studie
Factum Invenio s.r.o.
Ipsos Tambor, s.r.o.
MindBridge Consulting a.s.
Ipsos Tambor, s.r.o.
Factum Invenio s.r.o.
srovnání výsledků na Aktuálně.cz
tady je zajímavé srovnání předvolebních výzkumů a výsledků voleb v předchozích letech za CVVM, Factum a STEM:
http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=661486
předvolební průzkumy
jak se blíží volby, aktivita médií a jejich agentur roste - pěkné průběžné porovnání je uvedeno zde:
http://aktualne.centrum.cz/domaci/volby-2009/clanek.phtml?id=646291
Jak vidno, zatím se většina výsledků dost podobá. Dle očekávání se potvrzuje, že pokud se CSSD a ODS nedohodnou spolu, tak z toho žádná silná vláda opět nevyleze.
Nejdřív jsem si řekl, co je
Nejdřív jsem si řekl, co je to za blbou otázku. Ale pak se zamyslel, co vlastně činí rozdíl mezi výsledky agentur... tak se zkouším zamýšlet dál. Přiznám se dobrovolně, že pro jednu agenturu dělám a v minulosti jsem přičichl i k tomu, jak probíhají předvolební průzkumy.
Těch agentur, co dělají volební preference / prognózy a aspoň trochu to umí není mnoho... CVVM, Factum, SCaC, Median.
Metodika je u všech víceméně stejná - tedy tazatel se ptá nejčastěji v rámci omnibusu koho respondent naposledy volil, koho bude volit a zda vůbec půjde k volbám.
Tazatelskou síť mají všichni podobnou (pozn. nebo stejnou? ;-) ), takže o kvalitě sběru ty rozdíly moc nejsou.
Rozdíly se tedy vytvářejí až následně v kuchyni agentur. Každá totiž jinak převažuje výsledky a nakládá s nerozhodnutými, pracuje s faktorem lhaní respondentů a jinak modeluje budoucnost. Několikrát jsem se setkal i s tím, že matematický model byl pak ještě někam posunut... nikoliv však z důvodu korupce či náklonnosti k nějaké straně, ale protože ty výsledky byly jednoduše divné.
Navíc těsně před volbami se obvykle dějí v politice a médiích různé kotrmelce, které pak voliče ovšelijak ovlivňují. Proto nejlepší je řídit se minulostí a porovnat, která z agentur se nejčastěji přiblížila skutečnosti :-)
Když si to tak po sobě čtu, tak jsem mohl vlastně napsat jenom jednu větu... no už to mazat nebudu :-)
RE: Nejdřív jsem si řekl, co je
zajímavé, ale nakonec si zapomněl na odpověď na původní otázku. Já jsem sice pro jednu z výše uvedených agentur taky dělal, ale už jsem na straně klienta, takže si můžu dovolit zmínit i někoho jiného než zaměstnavatele a říkám CVVM.
Nabízí zakladatel tohoto vlákna nějakou odměnu pro výherce, třeba symbolických 5 piv českých na stůl? ;-)