Cenový test
Ahoj, jaká metodu cenových testů se vám nejvíc osvědčila? Teoreticky jich znám několik, ale prakticky jsem nikdy žádný nedělala. Van Westendorp, conjoint, Grange Gruber, BPTO - která se podle vás dokáže nejvíc přiblížit realitě? Jde o testování poplatků za jeden běžný finanční produkt.
Díky moc! Janča
Volná pracovní místa
Data Collect
Factum Invenio
CONFESS Research
Ipsos Tambor
Factum Invenio
Nabízené studie
Factum Invenio s.r.o.
Ipsos Tambor, s.r.o.
MindBridge Consulting a.s.
Ipsos Tambor, s.r.o.
Factum Invenio s.r.o.
Já mám zkušenosti s několika
Já mám zkušenosti s několika metodami a asi nejde úplně říct, který je lepší a který horší. vW nám odpoví v obecném rámci a dle mého se tam dobře dá pracovat s cenovou citlivostí, klientům se to navíc dobře prezentuje, protože je princip jednoduchý.
U conjointu zase můžeme respondenta přiblížit víc k reálitě, musí volit mezi různými kombinacemi parametrů za různou cenu. Conjoint bych zvolil pokud potřebuješ zároveň optimalizovat vlastnosti produktu. Nevím, co to je za finanční produkt, ale kdyby to byl třeba účet, tak kromě ceny by se dalo vyřešit, kolik má být ideálně v ceně zdarma výběrů z bankomatu nebo odchozích plateb atd. Protože to člověk taky vždy hodnotí, nejen to, že za vedeí účtu dá 99 Kč. Ještě pozor na to, že je nutné vhodně nadefinovat varianty, to není úplně sranda. Parametrů produktu nesmí být moc, aby byl schopen to respondent vůbec pobrat. A pak samozřejmě to umět správně zinterpretovat ;-)
Pokud nemáš zkušenosti, pak
Pokud nemáš zkušenosti, pak bych ti doporučil neriskovat a udělat výzkum s někým, kdo ví jak na to. V každé lepší agentuře to dělají často a mají vlastní řešení - jde většinou o výše uvedené metody, které se pokoušejí dále rozvinout, včetně úrovně a formy interpretace.
žádost o doporučení
a nemůžeš mi nějakou dobrou firmu, která je v tom dobrá, doporučit?
díky
Honza
Asi už to pro Vás není
Asi už to pro Vás není aktuální, ale zrovna včera jsem četl článek v časopise Trend marketing, kde jsou některé metody probrány - je to docela dobře napsané, včetně výhod a nevýhod - van Westendorp, conjoint analýza, metoda kompromisu. Je to listopadové číslo, strana 36.